ProPR Globe Award za projekt Otvoreni proračun

Prošli tjedan je Hrvatskoj zejdnici županija dodijeljena nagrada za transparentnost u komunikaciji zahvaljujući projektu Otvoreni proračun. Riječ je ProPR Globe Award nagradi, vodećem međunarodnom priznanju iz područja komunikacija.

„Upravo s namjerom da informacije od šireg interesa javnosti učinimo lako dostupnim te svima razumljivim, osmislili smo aplikaciju „Otvoreni proračun“ koja predstavlja korak dalje u promicanju transparentnosti županija. Drago nam je da je vrijednost ovog projekta prepoznata od strane Instituta za javne financije, na čije smo rezultate iznimno ponosni, kao i na ovo priznanje koje dodatno potvrđuje da smo bili u pravu kad samo omogućili rješenje koje značajno skraćuje vrijeme koje bi građani inače utrošili na pretraživanje i analizu kompleksnih prikaza podataka. Aplikacija nudi jednostavan pregled podataka kroz pitanja i odgovore, kao i složenu analizu, prilagođena je svima i dostupna u bilo koje vrijeme“, poručio je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Redizajn Otvorenog proračuna

Kako bi u jednom prozoru zainteresirani dobili sve najvažnije informacije o proračunima županijama, dizajnirana je posebna stranica na kojoj je moguće doći do informacije o ukupnom proračunu svih županija, proračunu svake pojedine županije – ukupno i per capita. Također, obrađene su najvažnije proračunske teme – zdravstvo, obrazovanje, kultura, rekreacija i religija, socijalna zaštita, investicije i povlačenje EU sredstava. Po svakoj temi izlistano je pet županija koje ostvaruje najbolje rezultate.

Redizajnirane su i vizualizacije svake pojedine županije. Grafovi i tablice sada su još čitljivije i rezumljivije.

Istražite!

https://www.opencity.hr/hrvzz/

openCity.hr – transparentnost s pet zvjezdica

S inovativnim aplikacijama PROračun, CROračun i C2C (City to citizens), te s projektom Otvoreni proračun realiziran s Hrvatskom zajednicom županija, napravili smo značajan iskorak u segmentu “pametne i transparentne uprave” i postavili temelje moderne transparentnosti u Hrvatskoj.

Upravo smo zato odlučili pokrenuti portal openCity koji je osmišljen kao moderna IT platforma gdje su objedinjena pametna rješenja za podizanje transparentnosti i otvorenosti hrvatskih gradova, općina i županija.

Portal je prvenstveno usmjeren prema građanima, poduzetnicima i akademskoj zajednici s ciljem da im se omogući analiziranje podataka svojeg grada te da saznaju koliko je njihov grad otvoren i transparentan u odnosu na druge.

https://www.opencity.hr/

Dostupniji i razumljiviji proračunski podaci…

Tijekom proteklih 30 dana openCity društvo bogatije je za tri nova korisnika. Grad Supetar, Općina Vižinada i Općina Pušća otvorile su svoje proračunske podatke građanima koristeći zanimljive interaktivne vizualizacije. Složeni proračunski dokumenti prevedeni su na jezik razumljiv građanima.

Pogledajte:

https://www.opencity.hr/supetar/

https://www.opencity.hr/vizinada/

https://www.opencity.hr/pusca/