PROračun vizualizacijom 4 županije unificirano otvorile svoje proračune

Na predstavljaju projekta Otvoreni proračun u Hrvatskoj zajednici županija tim iz COINa koji je razvio dataSimplified platformu prezentirao je funkcionalnost aplikacije te informacije koje aplikacija pruža, pokazao je kako aplikaciju svaki građanin može jednostavno koristiti, te kroz razne grafičke i tablične prikaze dobiti niz informacija o tome kako se troše njihovi novci.

 

 


Goran Pauk: “Ovaj projekt je dobitak za građane”

“Jedan od najvažnijih akata svake županije je upravo proračun. Ovaj projekt je dobitak za građane jer će po prvi puta na transparentan i jednostavan način imati predočene podatke o proračunu te kako se troši njihov novac”, izjavio je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.


 

Zlatko Komadina: “Ne treba nama WikiLeaks da bi građani doznali za što se troši njihov novac”

“Mi ne pružamo otpor promjenama. Ništa se ne skriva, ne treba nama WikiLeaks da bi građani doznali za što se troši njihov novac. Županije su najjača karika u demokratskom upravljanju novcem u Hrvatskoj”, istaknuo je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


 

Matija Posavec: “Želimo vratiti povjerenje građana i izgraditi dobre odnose”

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako je projekt važan i zato što je država visoko birokratizirana, a nepovjerenje građana prema državnim institucijama je veliko.


 

Lider Media: “Aplikacija je definitivno u trendu s vremenom i može se mjeriti s ponajboljim alternativama u drugim članicama EU”

Iako prvenstveno namijenjena građanima i jačanju njihove participacije u izradi proračuna, aplikacija može poslužiti kao neiscrpna riznica podataka za analitičare, znanstvenike, studente i novinare, a pretpostavlja i međusobno natjecanje županija jer se svaka lokalna jedinica može usporediti sa sebi sličnom. Konačno, aplikacija je definitivno u trendu s vremenom i može se mjeriti s ponajboljim alternativama u drugim članicama EU, prenosi Lider Media.


 

Zoran Löw: “Probijen je psihološki moment. Ovo je korak prema naprijed koji se neće moći zaustaviti”

“Alat je jako dobro napravljen, korisnički prihvatljiv, jednostavan, jako može pomoći u transparentnosti. Ne samo da možete vidjeti strukturu nego i dinamiku trošenja, uočiti trendove. Ovo je korak prema naprijed koji se neće moći zaustaviti. Bilo bi jako dobro to vidjeti na nivou svih lokalnih jedinica i na nivou države”, istaknuo je Zoran Löw, izvršni direktor Udruge poreznih obveznika Lipa, sudjelujući u emisiji “U mreži prvog”.


 

Tomislav Tolušić: “Projekt Otvorenog proračuna je odlično odrađen posao. Sve pohvale i s aspekta informatičke struke”

“Projekt Otvorenog proračuna je odlično odrađen posao, pokazuje da su županije transparentne, da se ne boje pokazati kako troše svoje novce. Ovo je dobar primjer i samoj centralnoj državi”, izjavio je Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova europske unije, sudjelujući u emisiji “U mreži prvog”.


 

http://radio.hrt.hr/prvi-program/ep/novi-inex-razvijenosti/179065/

http://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/zupanije-predstavile-projekt-otvoreni-proracun-za-vracanje-povjerenja-gradana/

http://www.tportal.hr/biznis/politika-i-ekonomija/447288/Hrvatska-zajednica-zupanija-sluzbeno-predstavila-aplikaciju-Otvoreni-proracun.html

http://www.poslovni.hr/hrvatska/graanima-ne-treba-wikileaks-da-bi-doznali-na-sto-se-trosi-njihov-novac-318857

http://www.nacional.hr/aplikacija-otvoreni-proracun-jos-jedan-korak-prema-transparentnosti-zupanijskih-uprava/